dossier illegale verbranding - acties provincies - Antwerpen

Antwerpen

Infosessie correct stoken met de kachel in Zoersel (26/11/09)

Tijdens de open MiNa-raad van Brasschaat in 2008 heeft de MMK bij Logo Antwerpen Noord het thema ‘correct stoken’ toegelicht. Er was een mooie opkomst en de inwoners hadden vele praktische vragen. Dit jaar zal de MMK in de gemeente Zoersel een gelijkaardige toelichting over stoken en gezondheid aan de inwoners geven. Een technische spreker zal tips geven hoe correct te stoken. Samen proberen ze op iedere vraag een antwoord te geven.
Dit infomoment vindt plaats op donderdagavond 26 november om 20.00 u in het gemeentehuis van Zoersel.
De gemeente zal een tentoonstelling over correct stoken in de inkomhal plaatsen en maakt hiervoor onder andere gebruik van de MMK-banners en de elektrokoffer over stoken. Kom zeker eens een kijkje nemen!
Wil jouw gemeente samen met de MMK ook zo’n actie op touw zetten, dan kan je terecht bij de MMK bij Logo Antwerpen Noord.

Vernieuwde versie draaiboek  "Stook je gezondheid niet op" voor lokale actoren beschikbaar 

Draaiboek illegale verbrandingNa het grote succes van het draaiboek "Stook je gezondheid niet op" en de vele suggesties die we ontvangen hebben, is er nu een update gemaakt met aanvullende informatie over gezondheidseffecten, wetgeving, aanbod nieuwe sensibilisatiematerialen,...

In dit draaiboek vind je heel wat boeiende achtergrondinformatie en ideeën om het probleem van illegale verbranding vooral preventief aan te pakken. Als lokale actor (milieudienst, politie,....) kan je het draaiboek aanvragen bij jouw MMK.

 


dossier illegale verbranding - acties provincies - Limburg

Limburg

Vernieuwde versie draaiboek  "Stook je gezondheid niet op" voor lokale actoren beschikbaar 

Draaiboek illegale verbrandingNa het grote succes van het draaiboek "Stook je gezondheid niet op" en de vele suggesties die we ontvangen hebben, is er nu een update gemaakt met aanvullende informatie over gezondheidseffecten, wetgeving, aanbod nieuwe sensibilisatiematerialen,...

In dit draaiboek vind je heel wat boeiende achtergrondinformatie en ideeën om het probleem van illegale verbranding vooral preventief aan te pakken. Als lokale actor (milieudienst, politie,....) kan je het draaiboek aanvragen bij jouw MMK.

 


dossier illegale verbranding - acties provincies - Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Infosessie illegaal verbranden en sluikstoken, provincie Oost-Vlaanderen ism MMK's (24/04/09)

draaiboek 'Stook je gezondheid niet op'De provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. de Medisch Milieukundigen bij de LOGO's en met steun van de Vlaamse overheid, lanceert eind april een campagne tegen het illegaal verbranden van afval door particulieren of "sluikstoken". De provincie voorziet sensibilisatiemateriaal zoals een affiche, 10 uitleenbare infostanden met folders en een TV-spot op de regionale zenders.

Via www.oost-vlaanderen.be/sluikstoken zal informatie worden aangeboden, zowel aan burgers als aan gemeenten, de informatie die alleen bestemd is voor gemeenten komt op het extranet voor milieuambtenaren.

De Medisch Milieukundigen bij de LOGO's ontwikkelden een nieuwe versie van het praktisch draaiboek illegale verbranding "Stook je gezondheid niet op".

Het campagnemateriaal en het nieuwe draaiboek werden voorgesteld op een infosessie op vrijdag 24 april 2009.

Naast de voorstelling van het campagnemateriaal en de nieuwe versie van het draaiboek werd ook ook meer informatie aangeboden over hoe gemeenten aan de slag kunnen met dit draaiboek en werden de gezondheidsaspecten van sluikstoken toegelicht.

Verder werden praktijkvoorbeelden gegeven over hoe sensibilisatie kan in een gemeente, hoe je als politie de problematiek kan aanpakken en werd door een vertegenwoordiger van het parket aangegeven hoe daar met het probleem van illegale verbranding wordt omgegaan.

Klik hier voor de presentaties van de studiedag:

Presentatie nieuw campagnemateriaal verbranden Oost-Vlaanderen Voorstelling sensibilisatiemateriaal provincie Oost-Vlaanderen - Caroline Vercoutere (PCM)

Presentatie nieuw draaiboek Stook je gezondheid niet opVoorstelling nieuw draaiboek "Stook je gezondheid niet op!" - Nel Van lent (MMK bij LOGO Waasland en LOGO Schelde-Dender)

Presentatie situering en gezondheidsrisico's illegale verbrandingSituering problematiek en overzicht van de gezondheidsrisico's bij sluikstoken - Dieter Vanparys (MMK bij LOGO Brugge en LOGO Meetjesland)

Presentatie sensibilisatie afval verbranden DeinzeAfvalverbranding in de praktijk: sensibilisatie - Karen Vandenbussche (duurzaamheidsambtenaar stad Deinze)

Presentatie toezicht illegale verbrandingAfvalverbranding in de praktijk: toezicht - Patrick Carlier (inspecteur politiezone Aalter/Knesselare)

Afvalverbranding in de praktijk: juridische opvolging - Bart Van Vossel (substituut-procureur des Konings te Gent) (volgt nog)

Verslag panelgesprek studiedag illegale verbranding en gezondheid Oost-Vlaanderen Verslag 'vraagstelling en discussie'


dossier illegale verbranding - acties provincies - Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant 

STOOK SLIM - menukaart
najaar 2012

Dit  jaar zet de Vlaamse overheid het thema ‘stoken’ in de kijker. Elke gemeente kreeg al de kans om posters en folders te bestellen i.k.v. de campagne Stook Slim.

In Vlaams-Brabant start de najaarscampagne midden oktober 2012. Als lokaal bestuur kan je hierop inspelen. Naast de folder en de poster zijn er heel wat andere manieren om iets te doen hieromtrent.

In navolging van ons draaiboek ‘Stook je gezondheid niet op!’ vind je hierbij een LOKALE MENUKAART STOOK SLIM (nieuwe editie najaar) met heel wat mogelijke acties. Voeg het bij het draaiboek en laat je inspireren!

De menukaart kan je hieronder downloaden.

Neem voor bijkomende vragen contact op met het Logo van je regio via anke@logo-oostbrabant.be of dieter@logozenneland.be

Stook je gezondheid niet op!
Lokale acties: o.a. FOUT HOUT KOFFER

In het draaiboek stook je gezondheid niet op vind je alle uitleg hoe je lokaal kan omgaan met 'vuurke stook' of er preventief over kan informeren. Het draaiboek werd vorig jaar op een studiedag voorgesteld aan lokale besturen. Was je er toen niet bij? Contacteer dan zeker het Logo van je regio en vraag het draaiboek aan. Het draaiboek is gratis en is voornamelijk gericht op milieu-, natuur- en duurzaamheidsambtenaren.

Wil je de problematiek van het verbranden van afval onder de aandacht brengen met een actie of een tentoonstelling? Dan kan het Logo van je regio, vanuit de themawerking rond Gezondheid&Milieu je ondersteunen. Mogelijk kan dit passen binnen een actie 'hinder' ikv de samenwerkingsovereenkomst.

Er zijn verschillende materialen die je o.a. bij het Logo kan ontlenen.
Het gaat om banners, elektrokoffers of het fout hout-pakket (enkel Logo Zenneland). Nog meer inspiratie vind je in het draaiboek zelf.

   

Voor meer informatie:
OPGEPAST: nieuwe contactgegevens!
Logo Oost-Brabant: Anke Cielen, anke@logo-oostbrabant.be, www.logo-oostbrabant.be
Logo Zenneland: Dieter Deplancke, dieter@logozenneland.be , www.logozenneland.be

 

Stook je gezondheid niet op! Draaiboek illegale verbranding
INFONAMIDDAG Vlaams-Brabant: 15 juni 2009, Leuven
Presentaties digitaal beschikbaar!

Verbranden van afval of behandeld hout is verboden en hinderlijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid en het leefmilieu. De voor iedereen gekende problematiek kan lokaal worden aangepakt, zowel preventief als wanneer er al wordt gestookt. Om dit onder de aandacht te brengen organiseerden de Medisch Milieukundigen bij de Vlaams-Brabantse LOGO’s ism de milieuregiowerking van de dienst leefmilieu, provincie Vlaams-Brabant op 15 juni een infonamiddag ‘Stook je gezondheid niet op!’.

Tijdens de infonamiddag werd de problematiek van het verbranden van afval onder de aandacht gebracht. Daarnaast kwam zowel de Vlaamse als de lokale aanpak aan bod. Ten slotte werd het praktische draaiboek ‘Stook je gezondheid niet op!’ voorgesteld.

Hieronder kan je de presentaties die de sprekers gebruikten downloaden door op de titel te klikken.

 

 

     

Heb je nog verdere vragen of wil je een actie organiseren in je gemeente. Neem dan contact op met de Medisch Milieukundige bij het LOGO van je regio.

 


dossier illegale verbranding - acties provincies - West-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Ecotoday 22 september 2012: ‘gezonder en goedkoper verbranden’

Op de ‘Eco Today-beurs in de Beurshalle van Brugge op 22 september 2012 werd een lezing voorzien over ‘Je woning verwarmen op hout: hoe kan het gezonder en goedkoper?’

Dieter Vanparys, medisch milieukundige bij Logo Brugge-Oostende vzw, vertelde tijdens deze boeiende voorstelling over de meest voorkomende vormen van houtverbranding in Vlaanderen (o.a. open haarden, ‘allesbranders’, kachels, pelletkachels) en de daarbij horende knelpunten. Door in te gaan op het hoe, wat en waarom van verbranding, gaf hij tips om je gezondheid, die van je huisgenoten en je omgeving te beschermen. Een leuk neveneffect is dat je door slim te stoken ook vaak kan besparen op je ‘verbrandingsfactuur’.

Voor de slides van deze voorstelling over gezonder en goedkoper hout verbranden, kan je contact opnemen met Dieter Vanparys. Meer informatie over deze onderwerpen kan je ook vinden via volgende links:


Lokaal werken aan verbranding: West-Vlaamse menukaart met mogelijke acties

Menukaart Stook slim - Aanvullende lokale acties verbranding West-VlaanderenVan 14 tot 27 mei 2012 lanceert het departement LNE de campagne ‘Stook Slim’ ook in West-Vlaanderen.

Naast een campagnewebsite, facebookpagina, radiospots en publireportages, zijn affiches, folders en een voorbeeldartikel beschikbaar voor in lokale publicaties.

Hiernaast kan je als gemeente een aantal aanvullende acties ondernemen om de bewoners extra te sensibiliseren. De menukaart ‘Stook Slim’ van de West-Vlaamse Logo’s kan hierbij als inspiratiebron dienen. Een combinatie van verschillende acties, afgestemd op verschillende doelgroepen, zorgt voor een optimaal resultaat.

Zoek je meer informatie over het onderwerp 'verbranden', dan kan je het draaiboek 'Stook je gezondheid niet op!' gratis aanvragen.

De menukaart Stook Slim kan je hier downloaden.

Neem voor meer informatie of ondersteuning contact op met de Medisch Milieukundige van het Logo van je regio.  

Meer info ook op www.mmk.be/verbranding en www.stookslim.be   

 

Menukaart Stook slim - Aanvullende lokale acties verbranding

Studievoormiddag Sluikstoken 9 oktober te Roeselare
Presentaties beschikbaar!

Infovergadering sluikstoken op 9 oktober 2009 te Roeselare

Het aanpakken van de problematiek van illegaal verbranden blijft in de meeste gemeenten een moeilijke zaak. De Provincie West-Vlaanderen en de Medisch Milieukundigen bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) organiseerden daarom een infovergadering rond sluikstoken/illegaal verbranden op vrijdag 9 oktober voor schepenen van milieu, milieudiensten, politiediensten,...
 
Op deze studiedag ontvingen alle deelnemers een exemplaar van het draaiboek, samen met een USB-stick met extra aanvullende nuttige documenten, zoals een extra artikel, extra bewonersbrief, voorbeeld-PV,...
 
Hieronder vind je de gegeven presentaties:

Verslag vraagstelling aan panel met sprekers (opgemaakt door MINAWA, provincie West-Vlaanderen)

Meer info rond gemeentelijke ondersteuning door MINAWA: www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/gemeentelijke_ondersteuning/Pages/gemeentelijke%20ondersteuning_agenda.aspx

Vernieuwde versie draaiboek  "Stook je gezondheid niet op" voor lokale actoren beschikbaar 

Draaiboek illegale verbrandingNa het grote succes van het draaiboek "Stook je gezondheid niet op" en de vele suggesties die we ontvangen hebben, is er nu een update gemaakt met aanvullende informatie over gezondheidseffecten, wetgeving, aanbod nieuwe sensibilisatiematerialen,...

In dit draaiboek vind je heel wat boeiende achtergrondinformatie en ideeën om het probleem van illegale verbranding vooral preventief aan te pakken. Als lokale actor (milieudienst, politie,....) kan je het draaiboek aanvragen bij jouw MMK.

 


Brandhoutdag te Torhout

Stand "Gezond stoken" brandhoutdag TorhoutOp 28 november hebben de West-Vlaamse Medisch Milieukundigen op de Brandhoutdag te Torhout een stand opgezet rond het thema "Gezond stoken". Hierbij werden onder andere tips gegeven om efficiënt en gezond te stoken om het gezelliger, goedkoper en gezonder te maken rond het haardvuur! Uitleenbare tentoonstellingsbanners verbranden en gezondheid Elektrokoffer die je kan ontlenen

 

 

 


 

 

     


keer terug naar de vorige pagina